Door de overspannen woningmarkt wordt het woningaanbod steeds kleiner, wat resulteert in stijgende woningprijzen. In Zuidoost- Brabant werden in de afgelopen drie maanden 6 tot 7 procent minder woningen verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2017, blijkt uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM. In de gemeenten dichter bij Eindhoven werden iets meer woningen verkocht dan in de Peel en in de Kempen, waar de verkopen harder terugliepen.

Op dit moment is weinig doorstroming op de markt en vaak worden woningen door beleggingsmaatschappijen en particulieren opgekocht wat slecht uitpakt voor starters of senioren. In Eindhoven worden zelfs 11 van de 100 woningen opgekocht door deze partijen. In het centrum worden de helft van alle verkochte appartementen opgekocht door particuliere beleggers.

In de periode tussen januari en eind maart werden bij alle regionale makelaars samen iets meer dan 1500 woningen gewisseld van eigenaar. In vergelijking met de drie afgelopen kwartalen, zijn dat 250-300 woningen minder.

Echter profiteerde Helmond de afgelopen drie maanden nog wel van de krapte op de woningmarkt in Eindhoven en de randgemeenten. Daar werd namelijk het eerste deel van dit jaar een flinke stijging geboekt qua aantal verkopen.

Bron: AD
13-04-2018