Door de krapte op de woningmarkt en een zeer groot tekort aan studentenkamers in de grote steden, zijn internationale studenten hier de dupe van. “Ze worden uitgebuit met hoge prijzen en rare clausules, dit kan zo niet langer”, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats”, zegt Geertje Hulzebos, bestuurslid van de LSVb. “Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers.”

Doordat het aantal internationale studenten in Nederland is verdubbeld in vier jaar tijd, wordt de zoektocht naar een woonruimte daarmee ook lastiger. Vaak zoeken de studenten vanuit hun thuisland naar een kamer of studio,waardoor zij geen bezichtiging of kennismaking met de verhuurder hebben. Doordat de wanhoop naar een kamer zo groot is, gaan zij sneller akkoord met kleine kamers en te hoge prijzen.

De situatie wordt herkend door de universiteit Maastricht.Men ziet de kamernood groeien, ondanks dat er nog veel extra kamers worden gerealiseerd. De universiteit probeert de groei van de internationale studenten bij te benen en door te zoeken naar uitbreiding van het aantal slaapplaatsen.

Bron: De Limburger
01-08-2018