De vereniging van woningcorporaties Aedes uit haar zorgen over de commerciële partijen die huurwoningen bouwen. De zorgen zijn gebaseerd op het feit dat zij zich aan minder regels hoeven houden dan corporaties. Commerciële partijen kunnen namelijk zomaar de huur fors verhogen waardoor die sociale huurwoningen opeens vrije sectorwoningen kunnen worden.

Gemeenten laten steeds vaker sociale huurwoningen ontwikkelen door commerciële partijen in plaats van corporaties, volgens Aedes. Corporaties zijn namelijk gebonden aan plichten zoals een urgentieverklaring of statushouders huisvesten. De woningen die corporaties bouwen blijven- mits het niet verkocht wordt of gesloopt- gewoon sociale huurwoningen. Commerciële partijen kunnen dit gewoon wijzigingen waardoor het ineens vrije sectorwoningen worden, dus veel duurder.

De oplossing volgens Aedes zou zijn dat er verhuurdersheffing een deel van hun voorraad moeten verkopen. Dat zou nodig zijn om nog voldoende te kunnen investeren in nieuwbouw en verduurzaming.

Bron: NOS
8 december 2021