Het aantal aanvragen voor huurwoningen is de afgelopen jaren sterk gestegen, met name in de grote steden. De vrije sector huurmarkt ondervindt steeds meer druk als gevolg van recente overheidsmaatregelen die de verhuur bemoeilijken. Volgens woningplatform Pararius hebben huurwoningen in de vrije sector gemiddeld vier keer zoveel reacties ontvangen als twee jaar geleden. Het aantal aanvragen voor appartementen is zelfs met 475% gestegen, terwijl eengezinswoningen een verdubbeling van het aantal reacties hebben gezien.
Met name in de prijsklasse van €1.000 tot €1.500 per maand is de stijging het sterkst, met een toename van 442% in de afgelopen twee jaar. Ook huurwoningen met een prijs boven €1.500 per maand hebben een stijging van 387% gezien. De meeste reacties werden ontvangen voor vrije sector huurwoningen tot €1.000 per maand, met een toename van 218% per woning. Makelaars bevestigen de grote interesse van huurders, waarbij sommigen aangeven dat het aantal reacties op huurwoningen onder de €1.500 per maand enorm is gestegen. In de vijf grootste steden van Nederland is de beschikbaarheid van huurwoningen ook afgenomen, waardoor een beschikbare huurwoning in Amsterdam bijvoorbeeld nu zes keer zoveel interesse genereert.
Pararius uit bezorgdheid over de recente overheidsmaatregelen, waaronder de invoering van de WOZ-cap in het woningwaarderingsstelsel, het opkoopverbod, de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers, fiscale hervormingen in box 3, de Wet goed verhuurderschap en het verbod op tijdelijke huurcontracten. Experts waarschuwen dat verdere regulering van de huurmarkt nadelige gevolgen zal hebben, waarbij verhuurders gedwongen worden hun huurwoningen te verkopen omdat verhuur onrendabel wordt.
Slechts 3,1% van de huurwoningen in de vrije sector in Nederland wordt voor meer dan €1.000 per maand verhuurd. Ondanks de schaarste wil de minister ook dit aanbod overhevelen naar de sociale woningvoorraad, terwijl de vraag hiernaar enorm is. Pararius benadrukt dat de opeenstapeling van maatregelen ertoe leidt dat steeds meer verhuurders in de grote steden hun huurwoningen van de markt halen. Deskundigen pleiten voor een evenwichtige aanpak die de belangen van huurders en verhuurders in overweging neemt.
Bron: Pararius